sobota 19. dubna 2008

Postřehy tohoto týdne- Bemerkungen dieser Woche

1) Beim Joggen kann man auch die 9.Symphonie (Aus der Neuen Welt) von Antonín Dvořák hören, aber nicht mit Gegenwind./ Při běhání se dá poslouchat i Novosvětská od Dvořáka, ale ne pokud běžíte s protivětrem.

2) Einige Deutschen haben keine Ahnung von unserer Sprache. Wir haben uns mit meiner tschechischen Freundin unterhalten und ein Deutscher, der neben uns stand, hat mich gefragt: "Was ist das eigentlich für Sprache, die ihr sprecht?...Portugiesisch?" / Někteří Němci nemají ani šajnu o našem jazyku. Bavily jsme se s mojí českou kamarádkou a jeden Němec, co stál poblíž, se mě zeptal: "Jakou řečí se vlastně bavíte?...Portugalsky?"

3) Ein schreiendes halbjähriges Kind im Grammatikseminar ist kein Problem. Die Mutter tröstet es und die Seminarteilnehmer lachen über die Bemerkung von der Lehrerin, dass es hier schon Grammatik-Nachwuchs gibt. Was bringt aber diese Seminarteilnahme der Mutter-Studentin? Wahrscheinlich nicht viel.../Řvoucí půlroční dítě na gramatickém semináři není žádný problém. Jeho maminka ho utěšuje a ostatní spolužáci se smějí poznámce učitelky, že nám tu vyrůstá další generace nadšená gramatikou. Co ale účast na tomto semináři přinese matce-studentce? Asi moc ne...

4) Bitte, pass auf dich auf./ Dávej na sebe prosím pozor.

2 komentáře:

z řekl(a)...

pěkné, pěkné
líbí se mi, že tento blog začíná jít trochu do hloubky, to je pěkné.
už si psala W? jakože ať semka naběhne se svými studenty a užije si dvojjazyčnosti?

Kontakt řekl(a)...

dekuju, o hloubku mi taky jde, ve smyslu, popsat zde co nejvice postrehu z nemeckeho prostredi, ale ne vzdycky se to podari... W. jsem psala, odkaz pry dali na stranky nemecke sekce:-)